schokbrekers

Wat zijn schokdempers?

De schokdemper of ook wel genoemd schokbreker is een uiterst complex onderdeel van de auto en heeft verschillende manieren van functioneren, waardoor deze verschillende kenmerken vertoont. Het is moeilijk om de slijtage van de schokdempers op te merken. Er is geen slijtage-indicator. Het wordt aanbevolen om ze na gemiddeld 80.000 km te vervangen. Het is vaak noodzakelijk om de beide dempers te vervangen: vooras en achteras.

Wat hebben schokdempers voor nut?

De schokdempers bevinden zich op elk wiel van het voertuig: twee voor de vooras en twee voor de achteras. In combinatie met de verende veer garanderen ze comfort in het voertuig. Het zijn deze dempers die schokken opvangen bij het passeren van hobbels, zodat passagiers ze niet kunnen voelen. Ze dragen ook bij aan de goede wegligging van de auto. In perfecte staat zorgen de schokdempers ervoor dat de wielen goed op het asfalt liggen, waardoor het rijden gemakkelijker wordt. Schokdempers zijn een essentieel onderdeel van het veersysteem. Het uiterlijk lijkt op een cilinder. Daarin zit olie waar een geperforeerde zuiger op en neer beweegt. Het niveau van stevigheid van een demper wordt bepaald door de stroperigheid van de olie, maar ook door de afmetingen van de opening van deze zuiger. Er zijn modellen van dempers die ook gas kunnen bevatten. Dit is bedoeld om een ​​betere prestatie van de olie te garanderen, zelfs in de meest extreme gebruiksomstandigheden. Voor sommige automodellen, met name grote voertuigen, is er geen ophangveer aan de achterzijde. In plaats daarvan wordt een torsiestaaf gebruikt. De combinatie van deze laatste met de schokdempers biedt meer prestaties aan het veersysteem. 

Hoe lang gaan schokdempers mee?

 

Een schokbreker vervangen is af en toe noodzakelijk. Het hangt van verschillende factoren af hoelang schokbrekers mee gaan. Om te beginnen hangt het af van het type wegen dat je rijdt. Dit speelt zeker mee. Als je graag off-piste gaat of als de wegen die je neemt bezaaid zijn met gaten en bobbels, dan zullen de schokdempers natuurlijk niet zo lang meegaan als wanneer je op een mooie verharde weg rijdt. En hoe meer je rijdt, hoe meer je auto schokken krijgt. Houd er rekening mee dat naast slechte wegen, vervuilende stoffen en het weer ook invloed hebben op de dempers. Zand, grind en strooizout kunnen hun leven verkorten.

 

Hoe weet je of je de schokdempers moet vervangen?

 

Verschillende problemen kunnen erop wijzen dat je je schokbreker moet vervangen. De meest voorkomende is het hebben van problemen in bochten. Het minder efficiënt remmen is ook een mogelijk probleem, al is dit niet de enige mogelijke oorzaak. Maar het kan erop wijzen dat je schokbreker versleten is. Schokdempers behoren tot de meest gevraagde auto onderdelen van allemaal. Ze moeten gemiddeld om de 20.000 km worden gecontroleerd. Hun slijtage hangt af van de rijstijl en andere elementen van de auto. Te versleten banden kunnen de slijtage van de dempers versnellen. Slechte schokdempers veroorzaken niet alleen slecht rijgedrag, maar ook slecht remmen en kunnen de richting van het voertuig en het comfort van passagiers verslechteren. Hier zijn nog enkele tekenen dat je schokdempers mogelijk moeten worden vervangen:
– Slechte rijstijl (wendingen, klikken of sensaties van het verliezen van de auto)
– Het voertuig lijkt tijdens het remmen op de grond te duiken
– Het voertuig lijkt tijdens het accelereren naar achteren te zakken
Dit zijn voorbeelden die aangeven dat je auto een vering in slechte staat heeft en dat de dempers moeten worden vervangen. Als je één van deze problemen opmerkt, aarzel dan niet om zo snel mogelijk een garage of een monteur bij je thuis te vragen om de defecte dempers te vervangen. Meer informatie hierover vind je op onze website.

Arnhems Autohuis

026-4423206

Adres

Vijverlaan 27 -29
6822 HA ARNHEM

Email

info@arnhemsautohuis.nl

Openingstijden

Maandag 09.00 tot 17.00 uur
Dinsdag 09.00 tot 17.00 uur
Woensdag 09.00 tot 17.00 uur
Donderdag 09.00 tot 17.00 uur
Vrijdag 09.00 tot 17.00 uur
Zaterdag 09.00 tot 16.00 uur
Zondag Gesloten

Plan een afspraak